Educatie

Kijk op de tabbladen Workshops, Handleidingen, Opleidingen, Musea en Museumwerven voor meer informatie.

 

 

Varen zoals vroeger

Twee dagcursussen
Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli twee dagcursussen Varen als Vroeger, met docent Ton Krom, auteur van ‘Puntje zeil’.

Ton Krom is de docent en die heeft zoals je weet met Erick Takes het boek “Puntje zeil” geschreven, over schipperen en het schippersambacht.

Wat in dat boek aan de orde komt leer je tijdens een van deze intensieve cursusdagen. Dat betekent afvaren op de zeilen, brugpassage en aanmeren, ankeren en ankerop gaan, het Takes touwtje, bomen, jagen enzovoort. En inderdaad: alles, maar dat begreep je misschien al, zónder motor.

We varen met de Groninger boltjalk De Goede Verwachting vanuit Dokkumer Nieuwezijlen.

Kosten € 75,-
Inclusief cursusboek, koffie, thee en lunch.
Maximaal acht deelnemers per dag.
Opgeven via noorderschippers@lvbhb.nl

Tweedaagse
Zaterdag 8 en zondag 9 september: intensieve tweedaagse cursus Varen als Vroeger, met docent Ton Krom, auteur van ‘Puntje zeil’. Aan boord van de Groninger boltjalk De Goede verwachting, plaats nog niet bekend.

Maximaal vier personen, bedoeld voor eerdere deelnemers aan een dagcursus.
Kosten worden nog bekend gemaakt.
Belangstelling doorgeven via noorderschippers@lvbhb.nl


Houtworkshops tijdens Hout-vaert

Voor schepen uit het noorden die deelnemen aan onze Erfgoedmanifestatie in Leiden eind juli is er een prachtige opmaat in de maak. Het is de bedoeling om Hout-Vaert 2018 te organiseren: een tocht van Dokkum naar IJlst met als centraal thema: hout.

Hout-Vaert 2018 is een initiatief uitLeeuwarden met als een van de doelstellingen om het Varend Erfgoed in de culturele hoofdstad van Europa 2018 in de kijker te zetten. Het thema hout komt onder andere tot uiting ineen heus houtvlot van boomstammen die uit de Baltische staten zijn opgehaald en dat de hele weg van Dokkum naar de houtzaagmolen in IJlst meegaat.

Ook worden aan boord van zes schepen hout-workshops georganiseerd en, uiteraard, willen we Hout-Vaert als opmaat naar Leiden19 tot en met 24 juli 2018 aandacht besteden aan de traditionele scheepsambachten, ook weer gericht op hout.

Meer details en nadere berichten volgen in de Bulletalie en op de website:www.lvbhb.nl.

 

 

 

 

Leer tradtionele scheepsbouwvaardigheden

Kijk, Lees, Leer….

Traditonal Maritime Skills biedt een virtuele leeromgeving: een online leermiddel voor traditionele scheepsbouwvaardigheden. Hier vindt u meer dan 50 belangrijke vaardigheden voor het bouwen van schepen gedocumenteerd met:

  • Makkelijke stap-voor-stap instructies in het Nederlands en Engels
  • Interviews met ervaren professionele scheepsbouwers
  • Videoclips die de uitvoering van de vaardigheden laten zien
  • Foto’s die de belangrijkste stappen in het scheepsbouwproces illustreren
  • Plus een kader dat ingezet kan worden bij trainingsprogramma’s (b.v. stages)

Staaldraad splitsen

Duidelijke stap voor stap beschrijving met gedetailleerde tekeningen. In het Engels. We zijn in overleg met de makers of we de handleiding in het Nederlands mogen vertalen.


Staaldraad splitsen

Floris Hin is Schieman en verzorgt binnen het project TAVE demonstraties en workshops staaldraadsplitsen. Hij verzorgt workshops aan de Enkhuizer Zeevaartschool. Hij heeft een DVD uitgebracht met stap voor stap uitleg, te koop via de LVBHB.

 


Huidgangen krombranden

Vaak wordt voor het uitoefenen van de traditionele scheepsambachten gezegd: “Je leert het door het te doen” en “Oefening baart kunst”. Toch is het handig om te weten welke gereedschappen je nodig hebt, welke stappen je moet zetten en waar je op moet letten. In de virtuele leeromgeving van TMS worden heel wat vaardigheden in detail uitgelegd. Geïllustreerd door foto’s en video’s.

Foto:
Leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam krijgen uitleg over het krombranden van huidgangen door Wim Mendelts voor hun eindproject (het bouwen van Zaanse Gondel).


Blokkenboek in 4 delen

In 2014 is er een prachtige reeks van 4 uitgaven geweest van het digitale magazine Info20M van Henk* en Janneke Bos. Het Blokkenboek in 4 delen over het maken en reviseren van blokken.

  Het Blokboek (Info_75)

Reviseren van een serie
binnenbeslagblokken (Info_47)
Meten aan blokken. (Info_77) Rekenen aan blokken. (Info_79)

* Janneke heeft het werk aan Info2M na het overlijden van haar vader voortgezet en met regelmaat brengt ze het informatieblad voor de grote (langer dan 20 m.) pleziervaart uit vol wetenswaardigheden en actualiteiten.


Zeilen maken

Zeilen maken

Kees Hos, traditioneel zeilmaker heeft over het ambacht een boek geschreven. Met zijn toestemming kunnen we dit delen met een groter publiek.

Digitaal inkijkexemplaar van het boek ‘Zeilen maken’.

Achter in het boekje zit een DVD zit met een instructiefilm van bijna een uur.

Het boekje is te bestellen bij auteur Kees Hos (keesirishos@gmail.com). (€ 25,– plus € 4,– verzendkosten.
De opbrengst komt ten goede van het Wieringer skûtsje  WR 60, gebouwd in 1840 te Makkum.

 

 

Opleidingen MBO, HBO, WO

Opleidingen voor restauratie en erfgoedzorg zijn er op MBO, HBO en WO-niveau. Je kunt direct na je MBO-2 opleiding, HAVO of VWO beginnen aan een opleiding. Ook als je eenmaal aan het werk bent, zijn er allerlei opleidingen die jou een stap verder helpen in je loopbaan. Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen heeft de opleidingen, ook voor roerend erfgoed, zorgvuldig op een rij gezet. Kies jouw vakdiscipline en zie in één oogopslag waar de opleidingen worden gegeven en op welke niveaus.

Ga naar het overzicht van de opleidingen.


Opleiding ‘Historic Vessel Conservation Qualification’

National Historic Ships UK biedt een cursus aan in ‘Historic Vessel Conservation’. Deze cursus is uniek in het aanpakken van de specialistische kennis die nodig is voor het overzicht van een ​​historisch vaartuig-project. In de cursus zal een nationale norm vastgesteld worden, die ervoor zorgt dat de werkzaamheden die aan deze vaartuigen worden uitgevoerd, volgens erkende richtlijnen worden uitgevoerd. Tijdens de cursus krijg je een goed begrip van verschillende benaderingen, terminologie, normen en resultaten en breng je deze in de praktijk.

Meer info

 

Musea en Museumwerven

Kinderen willen we graag op jonge leeftijd al kennis laten maken met ons varend erfgoed en met de traditionele scheepsambachten nodig om de schepen te bouwen en onderhouden. Musea en Museumhavens hebben diverse educatieve programma’s. Voor bezoekers, maar ook voor scholen.

Aan de slag, educatieve route (Museumwerf Vreeswijk):