Projectleider kan aan de slag

Na een oproep in de Bulletalie is de projectleider voor TAVE – Traditionele Ambachten Varend Erfgoed bekend. Petra Spithost gaat het project trekken.

“Ik heb ontzettend veel zin in het project. Zelf wonen we op luxe motor en dan begrijp je heel goed wat de waarde is van het behoud van het varend erfgoed, maar ook van de traditionele ambachten waarmee de schepen zijn gemaakt en naar we hopen ook mee zullen worden blijven onderhouden. Dat vraagt om het delen van kennis, het overdragen van kunde en het enthousiasmeren van scheepseigenaren en vakmensen om deze ambachten te blijven toepassen”.

TAVE focust zich op 4 ambachten:

  • Klinken
  • Staaldraad splitsen
  • Rondhouten maken
  • Huidgangen (planken) krombranden

TAVE wil documenteren in woord en beeld, demonstraties aanbieden en kennis en vaardigheden aan jonge restaurateurs (in opleiding).

Petra geeft aan: “Belangrijk is om hierbij om zoveel mogelijk kennis en ervaringen te verzamelen. We delen wat er al is en vullen aan wat er ontbreekt. Samenwerking is hierbij van groot belang. Ik kijk er naar uit om de contacten te gaan leggen en ben benieuwd naar het gezamenlijke resultaat.”

We willen de ambachten zichtbaar maken voor scheepseigenaren en geïnteresseerden op verschillende evenementen zoals de Erfgoedmanifestatie Hassailt en de Traditionele Schepen Beurs in Den Helder en het project bij verschillende Maritieme opleidingen onder de aandacht brengen.

“Niet alleen het eindproduct, maar juist ook het proces er naar toe is belangrijk om mensen enthousiast te maken, te informeren en mee te nemen”, zegt Petra.  “Daar past voor mij ook online delen via Facebook en de website www.scheepsambachten.nl bij. De website gaat 20 januari online en groeit met informatie in de loop van het project. “

Ben jij iemand die één van de ambachten beheerst en (professioneel) toepast en vind je het leuk om een bijdrage aan het project te doen?
Of heb jij foto’s en filmmateriaal dat we zouden mogen gebruiken (uiteraard met naamsvermelding), dan kun je contact opnemen met:

Petra Spithost
06-14456467 (ook WhatsApp)
petra@spithost.nl